Västra Herrnäs gård

Se alla bilder
STORFORSVILLA7rok204kvm2.795.000kr

BESKRIVNING

Unik gård med anor från 1650-talet - Charmfullt boende med historiska rötter!

Välkomna till Västra Herrnäs gård, en omtalad och historisk plats med anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Detta är förmodligen den andra gården som byggdes på näset runt den tiden, vilket ger den en unik och betydelsefull position i områdets historia som skiftesgård.

En gång i tiden var bergsmannen Jon Jordansson den första som bosatte sig här på näset, och genom släktforskning kan man lära sig ännu mer om denna intressanta period. Under senare delen av 1800-talet beboddes gården av en familj med minst fyra bröder och några döttrar. Dessa modiga bröder reste till USA, där de fann både äventyr och lycka genom att bl.a. hitta guld. När de återvände hem och delade med sig av sina berättelser och rikedomar, inspirerade de över 200 personer i bygden att sälja sina gårdar för att följa med på deras äventyr. En minnesvärd resa som endast ca. hälften av Bjurtjärningarna överlevde. Ättlingar till dessa pionjärer har även återvänt för att besöka gårdarna i grannskapet.

Sedan den först byggdes har gården genomgått många förändringar, men dess ursprungliga stomme är fortfarande välbevarad. När dagens ägare tog över 2000 påbörjades en omfattande renovering som omfattade hela huset. De historiska fönstren från 1700-talet är unika och dokumenterade i riksarkivet, Dessa renoverades varsamt av skickliga hantverkare för att bevara dess karaktär. Samma omsorg har lagts på att bevara äldre golv och tak i huset, medan moderna inslag har smidigt införlivats för ökad komfort. Vacker kakelugn som pryder.

Fastigheten erbjuder även en matkällare på ca 15 m2 som är ingrävd under husets västra sida. Magasinet och marken under gäststugan höjts ca 1,5 m för att undvika vattenansamling vid regn.

Husets rika historia är bevarad i form av gamla brev och dokument som ägarna har samlat på sig under åren. Dessa värdefulla dokument lämnas vidare till den nya ägaren, inklusive ett brev från 1917 som skrevs av Annies pappa Aron när köksgolvet byttes ut och en liten pappersdocka av Annie lämnades bredvid.

Gården är utrustad med moderna bekvämligheter som jordvärmepump, bredbandsfiber och kommunalt vatten. Avloppet är anslutet till en egen 3-kammarbrunn.

Omgivningen erbjuder fantastiska möjligheter för naturälskare med utmärkta vandringsleder och möjlighet till kanotpaddling eller båtturer längs Bergsslagskanalen, som sträcker sig från Karlskoga till Filipstad. För fiskeentusiasten är sjön Alkvettern som omger näset känd som en av Sveriges bästa sjöar för gösfiske och familjekort är tillgängliga till ett förmånligt pris.

För familjen med barn finns Bjurtjärnsskola i närheten där de yngre barnen kan gå, medan äldre årskurser kan ta sig till Storfors med skolbuss som stannar utanför huset vid behov.

Avståndet till Karlskoga och Kristinehamn är ca 2,3 mil, medan det endast är ca 1,7 mil till Storfors, vilket är kommunens centralort och erbjuder full service med bank, post, systembolag och diverse affärer.

Från gården har ni en rogivande utsikt över Herrsjön, en vacker sjö som ligger bara 500 meter bort. Avståndet till den större sjön Alkvettern är också ca 500 meter åt både väst och öst där fantastiska möjligheter till bad- och båtaktiviteter finns. På Herrnäset finns många vandringsleder i den vackra sjönära omgivningen och den som vill plocka svamp och blåbär kan med lite tur hitta det på en av skogspromenaderna.

Västra Herrnäs gård är inte bara en bostad, det är en plats där historiens vingslag fortfarande känns och där ni kan skapa era egna minnen och äventyr. Välkomna till en plats där det förflutna möter nutiden och skapar en unik och inspirerande livsstil!

VISNINGAR

Inga planerade visningar. Kontaka mäklaren för mer information

 • Fakta & Dokument

  FAKTA


  Utgångspris
  2 795 000 kr
  Bostadstyp
  Bergsmansgård
  Boarea
  204 kvm
  Tomtarea
  2954 kvm
  Antal rum
  7 rum & kök varav 3 sovrum
  Driftkostnad
  48 225kr
  Byggår
  1650

  DOKUMENT


  Inga dokument

 • Övrig Fakta

  BYGGNAD


  Byggnadstyp
  Bergsmansgård
  Byggnadsår
  1650
  Uppvärmning
  Jordvärme
  Byggnadssätt
  Grundläggning: Torpargrund (Krypgrund)
  Stomme: Timmer
  Fasad: Trä
  Fönster: 1-glas med innanfönster
  Bjälklag: Trä
  Tak: Tegel
  Utv plåtarbete: Plåt
   
  Fastighetsbet.
  Herrnäset 1:94

  INTERIÖR


  Boarea + Biarea
  204 kvm 0 kvm
  Antal rum
  7 rum & kök varav 3 sovrum

  ALLMÄNT OM FASTIGHETEN


  Upplåtelseform
  1-familjs friliggande villa
  Ekonomi
  Begärt pris: 2 795 000 kr
  Driftskostnad
  48 225 kr
  Driftskostnad, varav
  VA: 3 150 kr
  Renhållning: 3 275 kr
  Sotning: 500 kr
  Försäkring: 9 350 kr
  El: 30450 kr
  Beräknat antal pers: 2
  Kommentar
  21.000kWh x 1.45kr = 30.450kr.
  Taxeringskod
  220, Småhusenhet, bebyggd
  Taxeringsvärde
  594 000 kr
  Pantbrev
  9 stycken på totalt 1 785 000 kr
  Tomt
  Areal: 2 954 kvm
  Typ: Lantligt läge
  Vatten/avlopp
  Kommunalt vatten från 2007. Trekammarbrunn.
  Servitut etc.
  Gemensamhetsanläggning: Storfors Herrnäset GA:1 ändamål: Vägar Förmån: Avtalsservitut Vattenanläggning, 1760IM-09/23573.1 Förmån: Avtalsservitut Vattenanläggning, 1760IM-09/28755.1 Förmån: Avtalsservitut Vattenanläggning, 1760IM-09/28757.1

BILDER