Hagbyvägen 4

Se alla bilder
NoraGård270 m²

BESKRIVNING

Hagby Gård – En Historisk Pärla med Modern Komfort

Välkommen till Hagby Gård, en historisk egendom som erbjuder en unik kombination av rika traditioner och modern lyx. Belägen väster om Nora stads mark, på andra sidan av den pittoreska Hagbyån, har denna magnifika gård rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

En Rik Historia

Hagby Gård nämns första gången 1547 och har sedan dess haft en rad prominenta ägare, inklusive fogden Nils Tulesson, som deltog i Dackefejden, och landshövdingen Gustaf Leijonhuvud. På 1700-talet ägdes gården av rådmannen Anders Lindqvist och senare av brukspatroner som Johan Ysing och Johan Wester. Under 1800-talet var Hagby Gård centrum för en dramatisk period då den användes som gömställe av dess dåvarande ägare, den legendariska "Norakungen" Anders Wedberg.

Charm och Elegans

Den nuvarande herrgårdsbyggnaden, uppförd 1809, utstrålar tidlös elegans med sin italienska arkitektur och välbevarade originaldetaljer. Fastigheten omfattar totalt 320 kvm boarea samt en biarea på 45 kvm. Dessutom finns ett arkitektritat garage på 72,5 kvm, perfekt för den som värdesätter både stil och funktion.

Modern Komfort

Trots sin historiska charm erbjuder Hagby Gård alla moderna bekvämligheter. Uppvärmningen sker via bergvärme (installerad 2009 och servad årligen) och en solkraftsanläggning på 8,4 kWp installerades 2023. Fastigheten är även utrustad med fiber, vilket säkerställer snabb och tillförlitlig internetuppkoppling.

Naturskönt Läge

Tomten på 3905 kvm ligger högt och erbjuder en fantastisk utsikt över staden och Hagbydammen. Under huset finns två jordkällare, varav en används som teknikutrymme, och ett charmigt vedskjul.

Lyxiga Detaljer

Huset är omsorgsfullt renoverat med exklusiva material och smarta lösningar. Det platsbyggda köket har massiva trädetaljer, en Smeg-spis med induktionshäll och två ugnar, samt en Smeg-spisfläkt. Badrummen är utrustade med lyxiga inslag som exklusiva mässingskranar från Tapwell och kommoder i marmor.

Unik Historia

Under byggnationen av herrgården skapades en gång från entrén som ledde under huset till Hagbydammen. Denna gång användes av Anders Wedberg under svåra tider, och enligt legenden bodde han under jorden i två rum anslutna till gången. Vi har utforskat denna gång, som idag är delvis rasad men fortfarande bär spår av sin historia med vackra stentrappor och rostiga krokar på väggarna.

Bo Bekvämt i En Historisk Miljö

Hagby Gård är inte bara ett hem utan ett kapitel ur historien, med alla moderna bekvämligheter du kan önska dig. Upplev charmen av ett historiskt hem kombinerat med nutida komfort och teknik. Detta är en unik möjlighet att bli ägare till en fastighet som är lika vacker som den är rik på historia.

För mer information eller för att boka en visning, kontakta Erik Lejon idag och upptäck vad Hagby Gård har att erbjuda.

Byggnadstyp: 2-plansvilla

Kommun: Nora

Område: Centralt

Adress: Hagbyvägen 4, 71330 Nora

Boarea + Biarea: 320 + 45 kvm

Byggnadsår: 1809

Tomt: 3905 kvm, högt läge

Driftskostnad: El 2023: 34.261 kWh, varav laddning av elbil ca 9.000 kWh

Hagby Gård – där historia möter nutid i en perfekt harmoni.

VISNINGAR

Inga planerade visningar. Kontaka mäklaren för mer information.

BILDER